onsdag 10 februari 2010

Meatglue


Köttklister, nej tack!
Detta lät som ett förstaaprilskämt, men jag inser att köttindustrin nu försöker lura oss att köpa halvfabrikerat köttbit som ser ut som en äkta vara. Jag hoppas att våra svenska matleverantörer INTE kommer att dra igång denna försäljning. Köttproducenterna vill bara kunna tjäna mer på köttslamsor som normalt inte går att sälja till annat än köttfärs. Tänk dig själv att du köper köttfärs för låt oss säga 50kr/kg, nu ska kötttillverkarna göra egna t ex biffar som går att sälja för 200kr/kg istället. Smart, men etiskt korrekt? Nja. Det är säkert inga risker med att äta detta, men nej!

Kom ihåg dessa ord när du köper kött i fortsättningen: TROMBIN och FIBRIMEX, don't buy!

Detta är TROMBIN/FIBRIMEX: Klister tillverkat av blod
Det är den nederländska tillverkaren Sonac som vill lansera det nya köttklistret i Europa.
Produkten kallas Fibrimex och är tillverkad av blod från gris eller ko. Den består av två olika enzymer som finns i blod:
Trombin, som är ett nyckelenzym i blodets koagulation.
Fibrinogen, ett lösligt protein i blodplasma, som vid koagulation omvandlas till olösliga trådar av fibrin.
Tillverkaren framhåller på sin hemsida att köttklistret gör det lättare att tillverka köttprodukter med jämna former och storlekar. Andra fördelar för producenterna är att det blir mindre spill i produktionen.

Inga kommentarer: