tisdag 16 mars 2010

New monies and lost monies


Nu börjar det dra ihop sig, 50-öringen är snart ett minne blott. De flesta kommer väl att vara rätt nöjda med det. Men visst kommer vi kunna göra rejäla förlust affärer på detta. Tänk alla justeringar uppåt på 51 öres priserna som kommer. Vi kan förlora 49 öre på varje kontant betalning. Oj, oj, oj. Tycker det bästa är att sedan (vad kan det vara) 1½ år tillbaka har bankkortsbetalningarna blivit rättvisa, inga justerade summor här inte. Kostar matinköpet 549 kr och 77 öre är det det som jag får betala - inte 550 kr som tidigare.



Det ska ju även introduceras en 200 kronors sedel, något som funnits i våra grannländer åtskilliga år. Så det är på tiden att även denna sedel kommer till svensk mark. Tjugan försvinner och blir ett mynt - en förlust i min mening, men jag har förståelse för detta. Jag gillar inte alls mynt, de är tjocka (särskilt 10-kronan) och fyller plånboken på ett obekvämt sätt. Även övriga sedlar ska bytas ut med nya motiv och säkerhetsåtgärdas.

Nu höjs röster för vad som ska och inte ska finnas på våra sedlar. Astrid Lindgren, Zlatan, Alfred Nobel, Abba, en älg osv osv. Många tycker inte att våra svenska kungligheter ska vara med mer. Vad tycker ni? Vad/Vem vill du se på våra kontant medel?

Personligen skulle känner jag att får inte kungligheterna finnas där, ska banne mig inga andra personer finnas där heller. Hellre lite djur, natur eller symboler för Sverige. Hallå, vad är Zlatan om några år? Inte Ingemar Stenmark i alla fall, han är mer värd att finnas på en 50-lapp än Zlatan Ibrahimovic (eller hur det stavas, svenskt är det inte). Dit med t ex Globen, Turning Torso, Öresundbron, Ölandsbron, norrsken, vitsippor, ekorre, älg, karta över Sverige (dela upp kartan över alla sedlarna). Nu har du fått lite inspiration. Vad vill du se på våra mynt/sedlar framöver?

3 kommentarer:

Titti sa...

Hmm... Tål verkligen att fundera på! Vad har egentligen övriga länder?

Är nog mest inne på lite landkännetecken så som byggnader, nån bro och dylikt!

Danis sa...

Hedbergshuset i Vinslöv.

soph sa...

Ska man dela upp kartan kommer det bara bli bråk om vilket landskap eller vilken del av landet som hamnar på vilken sedel... högre valör måste ju vara mer viktig, eller nåt. Fast tjugan som mynt? Idioti. Man får börja samla mynt hemma eftersom det blir för tungt i plånboken, men då får man ju också ett nytt sparkonto så det kanske inte blir helt fel.